HISTORIE

Ålegræs har været anvendt i kystnære områder siden oldtiden. På Læsø har de en historisk tradition for at anvende det til tangtage. Et fascinerende håndværk som i disse år er år er blevet genoptaget gennem en omfattende restaurering af de gamle huse på øen. Dele af taget på Museumsgården på Læsø er omkring 350 år gammelt.

I området omkring Møn var tanghøst til isolering, madrasser og polstring en stor eksportvare fra ca 1910 - 1960. Tangen blev samlet manuelt på stranden og efter tørring presset til baller. Det er lykkedes os at finde en gammel presse som blev anvendt for 60 - 100 år siden. Efter restaurering er den stadig i brug til presning af 60 x 60 cm baller.

 

Man kan også stadig finde gamle huse der blev isoleret med tang for 100 år siden. Der er også set eksempler på kunstfærdigt flettede gavle. Anvendelsen af tang/ålegræs gik lidt i glemmebogen fra ca 1960 hvor nye kunststoffer overtog markedet. Nu efterspørges det igen i takt med at vi bliver mere bevidste om brug af naturlige materialer. Det gavner både os og miljøet!

 

 

 

 

                PUDER:

                Lone Schierup

                Havnevej 10 B

                4720 Præstø                                     telf. 61763725                                                  

KURT SCHIERUP

tlf. 23261402

mail:                            kbschierup@gmail.com

 


   

LAGER:

Brøndegårdsvej 8

4792 Askeby