top of page

HISTORIE

Ålegræs har været anvendt i kystnære områder siden oldtiden. På Læsø har de en historisk tradition for at anvende det til tangtage. Et fascinerende håndværk som i disse år er år er blevet genoptaget gennem en omfattende restaurering af de gamle huse på øen. Dele af taget på Museumsgården på Læsø er omkring 350 år gammelt.

I området omkring Møn var tanghøst til isolering, madrasser og polstring en stor eksportvare fra ca 1910 - 1960. Tangen blev samlet manuelt på stranden og efter tørring presset til baller. Det er lykkedes os at finde en gammel presse som blev anvendt for 60 - 100 år siden. Efter restaurering er den stadig i brug til presning af 60 x 60 cm baller.

 

Man kan også stadig finde gamle huse der blev isoleret med tang for 100 år siden. Der er også set eksempler på kunstfærdigt flettede gavle. Anvendelsen af tang/ålegræs gik lidt i glemmebogen fra ca 1960 hvor nye kunststoffer overtog markedet. Nu efterspørges det igen i takt med at vi bliver mere bevidste om brug af naturlige materialer. Det gavner både os og miljøet!

 

Kært barn mange navne.

Den latinske betegnelse for ålegræs er Zostera marina. Der er igennem tiden brugt rigtig mange betegnelser for ålegræs. Her er en del af dem:

Tang - Bændeltang - Græstang - Båndtang - Bændel -Havgræs - Tangbændel - Græs - Bindetang - Søhalm - Madrastang - Strimmeltang - mmm

kilde: VJ Brøndegård. Folk og Flora.

 

bottom of page